Connect with us

Dak

Ook een dakkapel kopen? Soorten, voordelen & kosten

Published

on

De afgelopen jaren is het verbouwen van een woning, vakantiehuis of bedrijfspand in de lift gekomen. Omdat spaargeld of kapitaal op de bank laten staan financieel niets oplevert, besluiten veel woningeigenaren en bedrijfseigenaren om te kiezen voor het investeren in hun vastgoed. Een dakkapel plaatsen is daarbij een van de populairste soorten verbouwingen van dit moment. Als je nadenkt over het kopen van een dakkapel, ben je zeker niet de enige. Maar uit welke soorten kun je tegenwoordig kiezen? En wat zijn specifieke voor- en nadelen van deze dakkapelsoorten? En waar moet je financieel gezien rekening mee houden? Wat kost een dakkapel gemiddeld?

De belangrijkste (materiaal)soorten van dakkapellen & hun voordelen

De drie meest gebruikte materialen die voorkomen als je een dakkapel gaat kopen, zijn hout, kunststof en aluminium. Traditionele houten dakkapellen kun je prefab kopen of ter plekke laten timmeren. Fijn aan hout is dat deze dakkapellen een echte en natuurlijke uitstraling hebben. Verder kunnen ze op locatie gebouwd worden, waardoor er maatwerk mogelijk is. Een nadeel van dit type dakkapel is wel dat je eens per zeven of acht jaar niet onder schilderbeurten uitkomt. Dat kost je tijd en geld, dus houd hier rekening mee.

Al jarenlang zijn kunststof dakkapellen enorm gewild. Wat kunststof aantrekkelijk maakt als basismateriaal van dakkapellen, is de enorme variatie die er mogelijk is qua stijlen en kleuren. Kunststof met een houtlook is bijvoorbeeld niet te onderscheiden van echt hout. Tegelijk profiteer je optimaal van de fijne eigenschappen van kunststof in vergelijking met hout. Je hoeft de kunststof kozijnen van je dakkapel namelijk niet te schilderen. En het onderhoud is eenvoudig: enkele keren per jaar neem je de kunststof kozijnen af met een vochtige doek en je bent alweer klaar. Ten slotte isoleren dakkapellen van kunststof bijzonder goed.

Een laatste mogelijkheid qua materiaaltype is aluminium. Voordelen van aluminium dakkapellen zijn vooral de robuustheid en duurzaamheid. Ze kunnen tegen een stootje en gaan lang mee zonder noemenswaardige onderhoudsbeurten. De isolatiewaarde van aluminium is hoog, terwijl de strakke en moderne looks van aluminium dakkapellen bijzonder gewaardeerd worden door woningeigenaren.

Wat kost een dakkapel?

Ten slotte: wat kost een dakkapel? De belangrijkste bepalende factoren zijn de omvang van de dakkapel en de gekozen materialen. Verder is de keuze uit een prefab model (vooraf gemaakt in de fabriek) of maatwerk op locatie van invloed op de prijs. Over het algemeen geldt dat houten prefab dakkapellen het voordeligste zijn, met prijzen die beginnen vanaf ongeveer 3000 euro. Kies je voor kunststof of aluminium dakkapellen en voor maatwerk, dan ben je (afhankelijk van de grootte) als snel 5000 tot soms wel 20.000 euro kwijt.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 Interieur en wonen blog